Szabadházi-hegy

Ismertető

A törökbálinti hegyvidéki környezet a természeti adottságok miatt egyre kedveltebb helye lett a múlt század 70-es éveitől a kertművelőknek, a kellemes szabadidő töltésének.Törökbálint város térképén jelzett 38 hektáros terület, amelyen mintegy 300 ingatlan található

Hegyvidéki terület, a geodéziai mérések szerint legalsó pontja 135méter a legmagasabb pontja 220 méteren van.

Beépítettsége változó, az egykori szerszámos kamrától a zártkerti építményekig a sokféleség jellemzi. A területen szőlő, gyümölcs és különböző kedvelt zöldnövényzet található.

Szabadházi hegy területe megközelíthető a Raktárvárosi útról a Szabadházi útra letérve, valamint az alsó Pistályi útról.

A Depó 140 és 172 autóbuszok megállójától, illetve a Törökbálinti helyi járattal, a “Tyuklábi” körforgalomtól.

Úthálózata sok helyen – még -szilárd burkolatú vagy murvás. Sok helyütt kátyúk találhatók, helyenként a hegyvidéki adottságok miatt a 19% -s emelkedővel is találkozik az idelátogató. Téli időszakban ajánlatos a hólánc használata.

Közmű ellátottsága: víz, villany, közvilágítás, telefon van. Megoldásra vár a szennyvíz csatornahálózat, gázvezeték hálózat, csapadék víz elvezetés megépítés.

Közvetlen környezetünkben jelentős változások, fejlesztések indultak:
Égett-völgyi területen beépítések tervezettek, legjelentősebb a Pannon Társaság, Magyarország egyik legszebb irodaházának építése.Napjainkban a felszínre került nagy jelentőségű régészeti feltárások az Égett-völgyi részeknek új arculatot adhatnakA Tétényi Fenn síkon velünk határos -volt honvédségi- terület vegyes építési övezet besorolást kapott. Nagy kérdés még, hogy milyen előny vagy hátrány érinti területünket.Területünk keleti szomszédja a Pistályi -hegy zártkertjei.Az itteni tulajdonosok miért kedvelik a hegyet, a hegyvidéki életformát?
Ingatlanok többségéről szép panoráma látható kelettől- nyugatig bezárólag. Budapest városképe- Gazdagrét- Budaörs város és sziklás hegy vonulatai- Csiki hegyek a Törökbálintot körbevevő hegyek -erdők.Főváros közelsége és mégis távol a zajoktólA területre jóváhagyott üdülőterületi besorolás lehetősége a laza beépítés a zöldterület megőrzéseSok különböző üzletközpont közelsége.Új munkalehetőségek , munkahelyek a környezetben.Az itteni ingatlantulajdonosok többsége kétkezi munkájával és többszöri pénz hozzájárulással segítette és segíti elő a környezete szépítését, ápolását a Szabadházi Hegy egyesületi tagságával.Ma már az Egyesület munkájának köszönhetően a telektulajdonosok döntése, hogy belterületbe vonják-e a területüket.