FELHÍVÁS:

A szabadtéri állattartásból származó disznó-trágya bűze tönkre teszi az itt lakók/üdülők életét.

Követeljük a telep azonnali megszüntetését és a terület rehabilitálását.

Kezdeményezéssel egyetértő emailokat a kisgyorgy@szabadhazihegy.hu email címre kérjük elküldeni!

Kérelem Törökbálint Polgármesteréhez

Tárgy: Szabadházi hegyet elárasztó, sertéstartásból származó bűz megszüntetése

Tisztelt Polgármester Úr!

A Szabadházi hegy területe hétvégi házas üdülőterület (HÜ-2). Az ingatlanok tekintélyes része belterület, vagy belterületbe vonási eljárás alatt áll. A szomszédságában lévő volt HM területen azonban nagybani sertéstenyésztés vette kezdetét.

A szabadtéri állattartásból származó disznó-trágya bűze tönkre teszi az itt lakók/üdülők életét.

Többször panaszos bejelentést tettünk Törökbálint Jegyzője, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Állategészségügyi Hivatal dr. Lévai Lóránt főállatorvos felé.

Több bejárásról (rendőrség, közterületesek, állatorvos, ANTSZ) van információnk, sok kifogásról van tudomásunk. A főállatorvos úr elmondta: az általuk feltárt hiányosságok felszámolása után a disznók maradhatnak. Az itt lakóknak ez nem megnyugtató. Hogyan kaphatott engedélyt a vállalkozó, ha a környezete iránt a legelemibb feltételeket sem teljesíti?

Kérjük Polgármester urat, találjanak olyan megoldást, mely megtiltja ilyen mértékű szabadtartású állattartást az üdülőövezet, belterület határától néhány 10 méterre.

Követeljük a telep azonnali megszüntetését és a terület rehabilitálását.

A szennyvíztelep példáját követve javasoljuk, hogy ilyen jellegű tevékenység az üdülő-/belterület határától minimum 500 méterre legyen lehetséges az összes hatósági előírás teljesítését követően.

Egyesületünkhöz folyamatosan érkeznek a panaszok (elviselhetetlen a bűz, a kertekben sem lehet megmaradni, a legyek elszaporodtak, nem lehet szellőztetni, stb.), és kérik közbenjárásunkat ezen áldatlan állapot minél előbbi megszüntetésére.

A mellékelt aláíró íven szereplők kérjük Polgármester úr gyors intézkedését a helyzet rendezésére.

Törökbálint, 2014 augusztus